Ta ryba wygrywa z karpiem. Jest o wiele zdrowsza, smaczniejsza i nie ma ości

Dodano:
Halibut Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Ryby ogólnie są bardzo zdrowe, ale na niektóre warto zwrócić szczególną uwagę. Na przykład dlatego, że ich wartość odżywcza jest nadzwyczaj wysoka albo mają ogromną zaletę w postaci braku ości. I dziś opowiem wam o takiej rybie.

Choć ryby zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych, to wciąż jemy je zbyt rzadko. To kwestia nawyków żywieniowych, a ostatnio też ceny. Niestety większość ryb kosztuje dużo więcej, niż kawałek mięsa. Mimo to warto przynajmniej raz w tygodniu sięgnąć po rybę, a najlepiej tę smaczną i zdrową.

Jakie ryby są najcenniejsze?

Do najcenniejszych ryb zalicza się te, które mają wysoką wartość odżywczą, doskonały smak i mało ości. Należy tu wymienić ryby morskie, które z natury odznaczają się delikatnym smakiem, a także małą ilością ości. Ryby te, a w szczególności ryby tłuste, zawierają też więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3, niż słodkowodne. Poza tym dostarczają nam ważnego mikroelementu, jakim jest jod. Do ryb cenionych ze względu na wysoką zawartość omega-3 należą m.in.: łosoś, makrela, śledź. Jeśli jednak chodzi o ryby lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne, to tu warto zwrócić szczególną uwagę na chudsze ryby, do których zalicza się m.in.: dorsza, halibuta, morszczuka, mintaja.

Dlaczego warto jeść halibuta?

Do ryb, na które warto zwrócić szczególną uwagę, zalicza się halibuta. Jest on niezwykle bogaty w pełnowartościowe białko, bo w 100 g zawiera go aż 20 g. Przy tym nie jest zbyt tłusty, ani kaloryczny, a wciąż dostarcza nam wartościowych kwasów omega-3. Ryba ta jest też bogata w witaminy z grupy B, selen i fosfor.

Nie należy też zapominać o wysokich walorach kulinarnych halibuta. Ryba ta odznacza się bowiem apetycznym, białym mięsem o delikatnym smaku. W odróżnieniu od karpia czy innych ryb słodkowodnych, nie zawiera ości, więc zjada się ją z przyjemnością. Jest lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Jak przyrządzić halibuta?

Dużą zaletą halibuta jest zwarta struktura jego mięsa. Dzięki temu nie rozpada się w czasie obróbki kulinarnej. Rybę tę można smażyć, piec, grillować czy gotować na parze. Jeśli chodzi o pieczenie, to filet z halibuta wystarczy trzymać w piekarniku 12-15 minut. Można go też smażyć na maśle, dzięki czemu będzie bardzo aromatyczny. Gdy zaś chcecie uzyskać dietetyczne, rybne danie, ugotujcie halibuta na parze. Podany z ryżem i gotowanymi warzywami będzie smakował doskonale.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...